na drugie śniadanie po spacerze w mroźny poranek
na podwieczorek po harcach na dworze
idealne.
jabłko w środku jest miękkie, ale nie rozpada się. a ciasto jest mało słodkie i na mące z pełnego przemiału.
rewelacyjnie zaspokaja apetyt na słodkości.
najlepsze z cynamonem i syropem cynamonowym.
jabłka w cieście
/podpatrzone u Bake&Taste/
s k ł a d n i k i (na kilkanaście placków):
- 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jabłka
- olej rzepakowy (do smażenia)
w y k o n a n i e:
- wszystkie składniki prócz proszku do pieczenia dobrze wymieszać rózgą.
- jabłka obrać i pokroić na półcentymetrowe plasterki (gniazda wykrawać)
- do ciasta dodać proszek do pieczenia i szybko (ale dokładnie) wymieszać.
- rozgrzać patelnię.
- plasterki jabłka maczać dokładnie w cieście i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. po obu stronach na złocisty kolor.
- placuszkom pozwolić odciec z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- podawać ciepłe z syropem cynamonowym.
Uwielbiam, cynamon - moja miłość ;-)
OdpowiedzUsuńTeż tak mam :) cynamon bym do wszystkiego dodawała! :)
OdpowiedzUsuń