jabłka w cieście - powrót do dzieciństwa

Udostępnij ten wpis:
na późne niedzielne śniadanie
na drugie śniadanie po spacerze w mroźny poranek
na podwieczorek po harcach na dworze

idealne.

jabłko w środku jest miękkie, ale nie rozpada się. a ciasto jest mało słodkie i na mące z pełnego przemiału.
rewelacyjnie zaspokaja apetyt na słodkości.
najlepsze z cynamonem i syropem cynamonowym.

jabłka w cieście jabłka w cieście jabłka w cieście jabłka w cieście


jabłka w cieście
/podpatrzone u Bake&Taste/

s k ł a d n i k i (na kilkanaście placków):

- 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jabłka
- olej rzepakowy (do smażenia)

w y k o n a n i e:

- wszystkie składniki prócz proszku do pieczenia dobrze wymieszać rózgą.
- jabłka obrać i pokroić na półcentymetrowe plasterki (gniazda wykrawać)
- do ciasta dodać proszek do pieczenia i szybko (ale dokładnie) wymieszać.
- rozgrzać patelnię.
- plasterki jabłka maczać dokładnie w cieście i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. po obu stronach na złocisty kolor.
- placuszkom pozwolić odciec z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- podawać ciepłe z syropem cynamonowym.

jabłka w cieście


jabłka w cieście


jabłka w cieście



podpis

2 komentarze:

Sama Twoja obecność tu jest dla mnie cenna. A komentarz - tym cenniejszy. Dziękuję.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia