babeczki jaglane (bezglutenowe i bezmleczne)

Udostępnij ten wpis:
//

 

/artykuł sponsorowany/


 

Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo tłustości, za mało ruchu (siedzenie przy stole to trochę mały ruch)


Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo tłustości, za mało ruchu (siedzenie przy stole to trochę mały ruch)

niestety widzę coraz wyraźniej, że Święta Wielkanocne są po prostu źle wyważone. ich elementy mają po prostu złe proporcje. od wielu lat. nikt nie pości już tak jak dawniej, by móc sobie pozwolić na majonez, duże ilości jajek czy tłustych wędlin. nikt też po Świętach nie wraca do ciężkiej pracy w polu, kiedy się skończą. tyle się zmieniło... no, może poza uginającymi się od dobrodziejstw kuchni stołu.

a na końcu ciasta. koniecznie babka i mazurki.
i wszystko to z ciężkim lukrem, maślaną masą i mnóstwem kalorycznych bakalii.

a my odstawiamy mąkę pszenną. nie obrażamy się na nią, ale od nadmiaru glutenu wszyscy czujemy się źle, więc przestawiliśmy się na inne rodzaje mąki, by całkowicie nie rezygnować z mącznych potraw, które tak uwielbiamy.

zainwestowaliśmy z mikser wysokoobrotowy (przynajmniej 30 tyś.obrotów, kielichowy i absolutnie niezniszczalny). Postanowiłam skorzystać z promocji (o których, nota bene dowiedziałam się z lidlowskiej gazetki) i obkupić się w różnego rodzaju kasze i suche rośliny strączkowe, gdyż mikser idealnie robi z nich mąki.

okazało się, że rewelacyjnie sprawdza się też do przyrządzania domowego mleka roślinnego czy masła zarówno kokosowego jak i orzechowego. dlatego w Święta na stole pojawiły się u nas mini babki (odwrócone cupcakes/ muffiny) całkowicie bezglutenowe. na bazie mąki jaglanej (mała uwaga: domowej roboty mąka z kaszy jaglanej jest słodka; ta sklepowa niestety jest gorzka)

babeczki jaglane


babeczki jaglane (bezglutenowe i bezmleczne)

/16 małych babeczek lub jedna babka o średnicy 23 cm/

s k ł a d n i k i:

250 g mąki jaglanej
130 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła klarowanego
4 jajka
1 duży banan
150 g trzcinowego cukru
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych

do posypania: cukier puder lub ewentualnie polewa z gorzkiej czekolady, rozpuszczone w kąpieli wodnej.

w y k o n a n i e:

1. Włączyć piekarnik na 180*C.
2. W misce wymieszać najpierw "suche" składniki (mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia), dodać jajka i wymieszać lub zmiksować.
3. Wciąż mieszając/miksując dodawać powolutku masło.
4. Do ciasta dodać także banana rozgniecionego dokładnie na papkę (można zmiksować, oczywiście).
5. Formę na babeczki natłuścić i obsypać mąką lub po prostu wypełnić do 3/4 wysokości, jeśli mamy foremki silikonowe. Piec przez ok. 20-25 min. Do "suchego patyczka". Jeśli pieczemy babkę: Foremkę dobrze natłuścić i wlać ciasto. Ostukać, by się dobrze rozprowadziło i piec od pół do niespełna godziny (30-50 min), ważne, by było to do "suchego patyczka". 6. Po wyjęciu z piekarnika potrzymać z foremce/foremkach około kwadransa i ostrożnie wyjąć. Babeczki odwrócić do góry nogami na kratce, by równomiernie wystygły, po czym tak odwrócone włożyć do suchych, nieco większych papilotek tak, by kształtem przypominały babkę w miniaturze.
Na koniec obsypać cukrem pudrem lub oblać gorzka czekoladą.
Kilka dni pod przykryciem utrzymują świeżość.

babeczki jaglane bezglutenowe bezmleczne

babka jaglana bezmleczna bezglutenowapodpisZapisz

Zapisz

Zapisz

61 komentarzy:

  1. na pewno szybko skorzystam z przepisu !

    OdpowiedzUsuń
  2. superowe babeczki
    polecam moje ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej
    http://www.obzarciuch.pl/2015/03/ciasto-czekoladowe-z-kaszy-jaglanej.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. musimy wypróbować, super pomysł
    polecamy napoleonkę z kaszy jaglanej
    http://www.rondel.pl/2017/02/napoleonka-z-kaszy-jaglanej.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!
    Zapraszam na FIT Rafaello z kaszy jaglanej
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2017/02/fit-rafaello-z-kaszy-jaglanej.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis.
    http://ocetjablkowy.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Super babeczki. A próbowaliście juz Tiramisu Jaglane? Częstujcie się - zapraszam do siebie ;-) http://czystamicha.blog.pl/2017/04/22/tiramisu-z-kaszy-jaglanej/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wyśmienicie. Smaczny i bezglutenowy przepis. Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Super.
    Oto kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    http://ciastomamy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają prześlicznie*_*
    Zapraszam do mnie na pyszny, wegański obiadek http://clavel.blog.pl/2017/05/02/krem-z-gruszki-i-burakow-z-dodatkiem-orzeszkow-ciecierzycowych/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham babeczki :) muszę wykorzystać przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajnie pomyślane babeczki

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowicie wyglądają, będę musiał wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba będziesz musiał ;) daj znać, jak wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli lubisz babeczki, te na pewno Ci zasmakują! Są delikatne i lekko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No muszę przyznać, że nie próbowałam. Muszę spróbować, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Raffaello, mniam! Kasza jaglana na pewno tylko mu pomoże :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio kasza jaglana w modzie, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nooo, to koniecznie wypróbuj! Warto!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. zakochałam się w kaszy jaglanej, więc takie babeczki też na pewno mi posmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno spróbuje przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  21. super sprawa takie babeczki

    OdpowiedzUsuń
  22. O, to bankowo! A jak ktoś za koszą nie przepada, to i tak warto, zrobić, bo jest posmak lekko orzechowy, ale delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. babeczki jaglane? o tym nie pomyślałam

    OdpowiedzUsuń
  25. świetny pomysł na zdrowy deser

    OdpowiedzUsuń
  26. no i takie babeczki to ja rozumiem

    OdpowiedzUsuń
  27. Muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. lubię muffinki o dziwo nie tylko na slodko

    OdpowiedzUsuń
  29. wyglądają super, na pewno zrobię !

    OdpowiedzUsuń

Sama Twoja obecność tu jest dla mnie cenna. A komentarz - tym cenniejszy. Dziękuję.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia