kruche ciasteczka (bezmleczne i bez cukru)

Udostępnij ten wpis:

świeci słońce, chociaż mróz - jest pięknie.
Mania śpi niczym rumiane jabłuszko.
słucham jej równego oddechu.
rozkoszuję się tym pierwszy raz po dłuższym - niespokojnym dla nas - czasie.


ból głowy nie mija wraz z kawą. czuję, jak kręgosłup boleśnie odpoczywa.
zamykam oczy. mam wreszcie czas.
chwilę, by wziąć głębszy oddech i szybko podładować bateria.
dopiero połowa dnia.
ta trudniejsza wciąż przede mną.

sięgam po dwa nieduże ciasteczka, które piekłyśmy wraz z Bu. wyszły niesamowite, chociaż nie miały cukru ani mleka...

kruche maślane ciasteczka bez mleka i cukru

kruche ciasteczka bez cukru i mleka przepis

s k ł a d n i k i:

- szklanka mąki (pszennej lub ryżowej)
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżki kleiku ryżowego (jak dla małych dzieci)
- 3/4 kostki masła klarowanego

w y k o n a n i e:

1. mleko kokosowe podgrzewać w rondelku, wrzucić drobno posiekane płatki migdałowe (najlepiej zmielone lub zmiksowane wraz z mlekiem).
2. gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by mleko odparowało jeszcze trochę swojej wody*. dodać kleik ryżowy, mieszając, by nie utworzyły się grudki. wystudzić.
3. w misce połączyć masło (temperatura pokojowa lub nawet płynne, byle nie gorące), mleko kokosowe i mąkę. wymieszać, zagnieść. odstawić do lodówki na 30 min. jeśli masło było płynne - czekać dłużej, aż ciasto będzie mocno zimne.
4. rozwałkować ciasto na grubość max 0,5 cm, wykrawać ulubione kształty i układać na blaszce wyłożona papierem do pieczenia (mi wyszło 2,5 blaszki ciasteczek o różnych, średniej wielkości kształtach)
5. piec w 180*C prze 15-20 min., aż ciasteczka będą lekko złote.

*mleko kokosowe można wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie włożyć do lodówki, by woda odseparowała się od "śmietanki" kokosowej. zdjąć z góry "śmietankę", połączyć z migdałami, lekko podgrzać i zmiksować. dalej postępować wg przepisu.

 

kruche ciasteczka bez cukru i mleka

kruche ciasteczka bezmleczne i bez cukru przepis

podpis

Zapisz

34 komentarze:

  1. takich jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję. Ja zapraszam na przepisy na swojskie, domowe chleby, sery, szyneczki i inne http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się przepis na te ciasteczka
    zapraszam na moje ciastka
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/ciastka?max-results=7

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. jednym słowem fajowe
    polecamy ciastka na piwie
    http://ronddel.blogspot.com/2016/01/ciastak-na-piwie.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Są wyjątkowe i zupełnie nie brakuje w nich cukru. A przy tym mają sporo wapnia (mleko kokosowe i migdały)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję! Ciasteczka, fajna sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajowe, no tak :) a ciastka na piwie... to brzmi intrygująco, nie powiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Świetny tekst :-) Zapraszm do siebie po przepisy na zdrowe słodycze i nie tylko! ;-) www.czystamicha.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne ciasteczka. W sam raz do porannej kawy. Zapraszam też na pyszne ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałam spytać jaka ma być pojemność puszki mleka kokosowego?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chodzi o puszkę o pojemności 400 ml :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadzam się. Nie przeslodzi się człowiek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi miło, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne i proste!
    Zapraszam po inspiracje na Tłusty Czwartek!!!
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/tusty-czwartek.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasteczka zapowiadają się pysznie :) Czy zamiast mleka kokosowego można użyć innego roślinnego, np. owsianego czy sojowego? Czy jednak ważna jest tutaj specyficzna konsystencja i tłustość?

    OdpowiedzUsuń
  15. I właśnie takich przepisów szukałem! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  16. takie ciasteczka to super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. tak się w te ciasteczka wkręciłam, że robię co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cieszę się i zapraszam do eksplorowania bloga: )

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję - nie widziałam Twojego komentarza!
    Można użyć dowolnego roślinnego. Tutaj za tłustość odpowiada masło, więc tłustość mleka już nie gra roli. Tutaj chodzi o poprawę konsystencji. A mleko kokosowe daje również smak. Bardzo delikatnie kokosowy.Jeśli nie chcesz wyczuwać "owsianki" dodają mleko owsiane, dodaj pół łyżeczki skórki cytrynowej, tylko prócz starcia, należałoby ją jeszcze drobno posiekać. Albo ziarenka wanilii... wtedy smak przełoży się na jakiś konkretny aromat, odwracając uwagę od mleka roślinnego, które nie wszystkim przypada do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  20. jakoś nie smakują mi takie ciastka

    OdpowiedzUsuń
  21. Z jedzeniem tak już jest: nie może wszystkim smakować, ale dobrze jest próbować różnych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Idę na zakupy i biorę się za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Będę czekać na opinię ;)

    OdpowiedzUsuń

Sama Twoja obecność tu jest dla mnie cenna. A komentarz - tym cenniejszy. Dziękuję.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia