zielony chleb z udziałem szpinaku

Udostępnij ten wpis:
Jagódka leży na placu zabaw - kąciku z powieszonymi maskotkami-zwierzątkami. i śmieje się.

na dworze nieoczekiwanie pada śnieg. wielkimi płatami pokrywa trawę w ogrodzie. będzie biało. a już oczekiwałam wielkiego wejścia zielonej wiosny.

w ramach buntu sięgnęłam po szpinak. tym razem wpakowałam go w chleb. jeden ze smaczniejszych, choć jego struktura nie jest lekka. aby chleb się nie "wylał" na blaszce, najlepiej użyć keksówki, dzięki której kromki chleba będą miały oczekiwany kształt.

Chleb ze szpinakiem (szpinakowy)

 chleb ze szpinakiem


s k ł a d n i k i:

  • 300 g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego i rozmrożonego)

  •  4, 5 szklanki mąki pszennej

  •  20 g drożdży

  •  5 łyżek oliwy z oliwek (plus trochę do posmarowania)

  •  1,5 łyżeczki soli


wy k o n a n i e:

1. rozmrażamy szpinak. następnie dodajemy do niego rozkruszone drożdże i połowę mąki. zostawiamy na godzinę, by zaczął fermentować.

2. następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dość mocno i długo. ciasto będzie wilgotne. kiedy będzie gotowe, smarujemy go oliwą i odstawiamy na pół godziny.

3. ciasto dzielimy na dwie części i układamy w keksówkach. przykrywamy jednorazowym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5h - ma podwoić objętość.

4. pieczemy w 200*C przez 20-25 min. ciasto będzie w środku nieco jeszcze wilgotne, ale skórka będzie twardawa i złocista. od spodu po zastukaniu, ma wydawać głuchy odgłos.

chleb szpinakowy


podpis

2 komentarze:

  1. Podoba mi się taki zielony chleb, obawiam się, że nie umiem robić takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest naprawdę proste! w zasadzie najtrudniejsze jest czekanie w tym przepisie :) mam nadzieję, że się skusisz kiedyś!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Sama Twoja obecność tu jest dla mnie cenna. A komentarz - tym cenniejszy. Dziękuję.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia