ciepły grzejnik.
ciepły kubek z ciepłą, rozgrzewającą kawą...
... i nauka.
a nie, na przykład, dobra książka.
ale z drugiej strony słuszna nauka nie jest zła.
a nauka języka słuszną nauką jest.
Mania, mała instruktorka fitness (a tym, skąd to porównanie - innym razem) śpi snem umęczonego.
ząbkowanie to ciężka sprawa.
Buńka goni w futerkowym kombinezonie, który przypomina geparda.
i usypia Barbie w nowym urodzinowym tipi.
a ja odsuwam myśl o zagonieniu jej do łóżka, chociaż już po dwudziestej pierwszej.
przymykam oczy i staram się ignorować wątpliwej jakości śpiewy i krzykliwe głosy komentatorów meczu "Legia z Real".
zaciągam się zapachem mojej pumpkin spice latte, biorę duży łyk i odzyskuję motywację.
dziś przedstawiam przepis na obłędną mleczną kawę. korzenno-dyniową.
pumpkin spice latte
/inspirowane przepisem Asi z Kwestii Smaku/
s k ł a d n i k i (1 porcja):
- 3 łyżki syropu korzenno-dyniowego*
- ok 50 ml espresso
- 200 ml mleka
w y k o n a n i e:
1. świeżo mieloną kawę zaparzyć bardzo gorącą (lecz nie wrzącą!) wodą. odczekać 3-4 minuty.
2. dodać syrop. wymieszać
3. wlać lekko spienione, mocno ciepłe mleko. samej piany nie powinno być dużo. posypać cynamonem.
*syrop dyniowo-korzenny (pumpkin spice)
s k ł a d n i k i:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżej)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka masy kajmakowej rozrzedzonej kilkoma łyżkami mleka (w oryginale: 1/3 szklanki mleka skondensowanego, słodzonego)
- 1/4 szklanki purée z dyni - może być poprzez jej upieczenie w całości lub uduszenie już pokrojonuch kawałków, po czym zmiksowanie.
w y k o n a n i e:
1. w garnku wraz z wodą umieścić przyprawy i cukier. zagotować, po czym na małym już ogniu gotować ok. 5 minut. po tym czasie odstawić na kwadrans.
2. zlać odstany syrop do garnuszka przez gazę na sitku. syrop powinien być jak najbardziej klarowny.
3. do syropu dodać rozrzedzoną masę kajmakową (mleko skondensowane), dobrze wymieszać.
4. dodać purée z dyni. zmiksować dokładnie.
przechowywać w lodówce.
u mnie, jak widać syrop bardziej przypomina musztardę i ma rustykalne grudki. nie przeszkadza mu to być absolutnie obłędnie pysznym.
uwagi dla dbających o linię: to jest syrop. a syrop jest w swej naturze bardzo słodki, taki ma być. ale możesz go nie dosładzać aż tak, jeśli pijasz kawę gorzką. albo syropu dodaj do kawy mniej.
na babeczniku także możecie zobaczyć mój przepis. łapcie link.
Zapisz
Zapisz
Ja wolę ciepłą herbatkę. A dobra i ciepła herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam wszystko co z dynią <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na garść dyniowych inspiracji :)
https://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/dynia.html
pozdrawiam
W naszej kuchni też ostatnio baaaardzo dyniowo :) www.zdrowiepodwierzbami.pl
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńdobra kawa to fajnie rozpoczęty dzień, ja polecam zdrowe, domowe potrawy i produkty, łatwe do przygotowania sery: camembert, salami, feta i inne lub masło, chleby, cydr, miód itp http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńdaj znać, jak Ci wyszło! :)
OdpowiedzUsuńPS. ale miło mi Cię tu widzieć :)
aha! :)
OdpowiedzUsuńdynia rządzi! :)
OdpowiedzUsuńja chyba też ;) dynia w modzie, chociaż kiedyś nie była taka doceniana.
OdpowiedzUsuńKawę z masłem polecam :) - http://www.stachurska.eu/?p=18516 .
OdpowiedzUsuńDo takiego rozgrzewającego napoju przyda się pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
ciasto + kawa = WSM :D
OdpowiedzUsuńsłyszałam o tym połączeniu, ale wciąż brakuje mi odwagi... :)
OdpowiedzUsuńidealne na jesienne wieczory
OdpowiedzUsuńcałkowicie się zgadzam:)
OdpowiedzUsuń