/artykuł sponsorowany/
Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo tłustości, za mało ruchu (siedzenie przy stole to trochę mały ruch)
Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo jedzenia, za mało dni do przejedzenia. Święta Wielkanocne: za dużo tłustości, za mało ruchu (siedzenie przy stole to trochę mały ruch)
niestety widzę coraz wyraźniej, że Święta Wielkanocne są po prostu źle wyważone. ich elementy mają po prostu złe proporcje. od wielu lat. nikt nie pości już tak jak dawniej, by móc sobie pozwolić na majonez, duże ilości jajek czy tłustych wędlin. nikt też po Świętach nie wraca do ciężkiej pracy w polu, kiedy się skończą. tyle się zmieniło... no, może poza uginającymi się od dobrodziejstw kuchni stołu.
a na końcu ciasta. koniecznie babka i mazurki.
i wszystko to z ciężkim lukrem, maślaną masą i mnóstwem kalorycznych bakalii.
a my odstawiamy mąkę pszenną. nie obrażamy się na nią, ale od nadmiaru glutenu wszyscy czujemy się źle, więc przestawiliśmy się na inne rodzaje mąki, by całkowicie nie rezygnować z mącznych potraw, które tak uwielbiamy.
zainwestowaliśmy z mikser wysokoobrotowy (przynajmniej 30 tyś.obrotów, kielichowy i absolutnie niezniszczalny). Postanowiłam skorzystać z promocji (o których, nota bene dowiedziałam się z lidlowskiej gazetki) i obkupić się w różnego rodzaju kasze i suche rośliny strączkowe, gdyż mikser idealnie robi z nich mąki.
okazało się, że rewelacyjnie sprawdza się też do przyrządzania domowego mleka roślinnego czy masła zarówno kokosowego jak i orzechowego. dlatego w Święta na stole pojawiły się u nas mini babki (odwrócone cupcakes/ muffiny) całkowicie bezglutenowe. na bazie mąki jaglanej (mała uwaga: domowej roboty mąka z kaszy jaglanej jest słodka; ta sklepowa niestety jest gorzka)
babeczki jaglane (bezglutenowe i bezmleczne)
/16 małych babeczek lub jedna babka o średnicy 23 cm/
s k ł a d n i k i:
250 g mąki jaglanej
130 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła klarowanego
4 jajka
1 duży banan
150 g trzcinowego cukru
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych
do posypania: cukier puder lub ewentualnie polewa z gorzkiej czekolady, rozpuszczone w kąpieli wodnej.
w y k o n a n i e:
1. Włączyć piekarnik na 180*C.
2. W misce wymieszać najpierw "suche" składniki (mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia), dodać jajka i wymieszać lub zmiksować.
3. Wciąż mieszając/miksując dodawać powolutku masło.
4. Do ciasta dodać także banana rozgniecionego dokładnie na papkę (można zmiksować, oczywiście).
5. Formę na babeczki natłuścić i obsypać mąką lub po prostu wypełnić do 3/4 wysokości, jeśli mamy foremki silikonowe. Piec przez ok. 20-25 min. Do "suchego patyczka". Jeśli pieczemy babkę: Foremkę dobrze natłuścić i wlać ciasto. Ostukać, by się dobrze rozprowadziło i piec od pół do niespełna godziny (30-50 min), ważne, by było to do "suchego patyczka". 6. Po wyjęciu z piekarnika potrzymać z foremce/foremkach około kwadransa i ostrożnie wyjąć. Babeczki odwrócić do góry nogami na kratce, by równomiernie wystygły, po czym tak odwrócone włożyć do suchych, nieco większych papilotek tak, by kształtem przypominały babkę w miniaturze.
Na koniec obsypać cukrem pudrem lub oblać gorzka czekoladą.
Kilka dni pod przykryciem utrzymują świeżość.
Zapisz
Zapisz
na pewno szybko skorzystam z przepisu !
OdpowiedzUsuńnoooo to babeczki dla mnie <3
OdpowiedzUsuńobłędne te muffiny
OdpowiedzUsuńsuperowe babeczki
OdpowiedzUsuńpolecam moje ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej
http://www.obzarciuch.pl/2015/03/ciasto-czekoladowe-z-kaszy-jaglanej.html
pozdrawiam!
musimy wypróbować, super pomysł
OdpowiedzUsuńpolecamy napoleonkę z kaszy jaglanej
http://www.rondel.pl/2017/02/napoleonka-z-kaszy-jaglanej.html
Pycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam na FIT Rafaello z kaszy jaglanej
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2017/02/fit-rafaello-z-kaszy-jaglanej.html
pozdrawiam
Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńhttp://ocetjablkowy.blog.pl
Super babeczki. A próbowaliście juz Tiramisu Jaglane? Częstujcie się - zapraszam do siebie ;-) http://czystamicha.blog.pl/2017/04/22/tiramisu-z-kaszy-jaglanej/
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie. Smaczny i bezglutenowy przepis. Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl
OdpowiedzUsuńSuper.
OdpowiedzUsuńOto kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
http://ciastomamy.blogspot.com/
Wyglądają prześlicznie*_*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na pyszny, wegański obiadek http://clavel.blog.pl/2017/05/02/krem-z-gruszki-i-burakow-z-dodatkiem-orzeszkow-ciecierzycowych/
Pozdrawiam!
kocham babeczki :) muszę wykorzystać przepis
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie pomyślane babeczki
OdpowiedzUsuńcudnie
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wyglądają, będę musiał wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńświetne babeczki
OdpowiedzUsuńDzięki :) bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńChyba będziesz musiał ;) daj znać, jak wyszły!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz babeczki, te na pewno Ci zasmakują! Są delikatne i lekko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Weroniko!
OdpowiedzUsuńNo muszę przyznać, że nie próbowałam. Muszę spróbować, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńRaffaello, mniam! Kasza jaglana na pewno tylko mu pomoże :)
OdpowiedzUsuńDajcie znać, jak wyszły!
OdpowiedzUsuńOstatnio kasza jaglana w modzie, prawda? :)
OdpowiedzUsuńMmmm! :)
OdpowiedzUsuńNooo, to koniecznie wypróbuj! Warto!:)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńzakochałam się w kaszy jaglanej, więc takie babeczki też na pewno mi posmakują :)
OdpowiedzUsuń:)))
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuje przepisu!
OdpowiedzUsuńsuper sprawa takie babeczki
OdpowiedzUsuńświetne są te babeczki
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńO, to bankowo! A jak ktoś za koszą nie przepada, to i tak warto, zrobić, bo jest posmak lekko orzechowy, ale delikatny :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuńsuper połączenie
OdpowiedzUsuńświetne są !!!
OdpowiedzUsuńbabeczki jaglane? o tym nie pomyślałam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na zdrowy deser
OdpowiedzUsuńno i takie babeczki to ja rozumiem
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńlubię muffinki o dziwo nie tylko na slodko
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie babeczki
OdpowiedzUsuńświetne są
OdpowiedzUsuńcudo
OdpowiedzUsuńno kocham takie słodkości
OdpowiedzUsuńfajny wymyślny przepis
OdpowiedzUsuńwyglądają super, na pewno zrobię !
OdpowiedzUsuńsmakowitości
OdpowiedzUsuńnajsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńprzypasował mi ten przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper sprawa
OdpowiedzUsuńzainspirowałaś mnie
OdpowiedzUsuńmi smakują :D
OdpowiedzUsuń