babeczki drożdżowe: dynia z powidłami

Udostępnij ten wpis:
pada śnieg. ogromnymi płatami.
szaleje wiatr.

nie, żebym się garnęła na spacer.

za to w kuchni tak ciepło i przytulnie.
w piekarniku dynia piżmowa.
wszędzie słodkawy, lekko przypieczony zapach.

zamarzyło mi się dyniowe na drożdżach z powidłami.
niestety nie przewidziałam, że dynia piżmowa może nie być taka sucha po upieczeniu jak hokkaido.
ale uparłam się i zrobiłam babeczki, które stały się hitem i rozeszły się jeszcze ciepłe.

babeczki drożdżowe dynia powidła

(bułeczki) babeczki dyniowe na drożdżach z powidłami

 

s k ł a d n i k i (w temperaturze pokojowej):

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki purée z dyni piżmowej
100 ml mleka kokosowego (robionego, nie z puszki)
25 g masła klarowanego
10 g świeżych drożdży
1 jajko
4 płaskie łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

+ powidła śliwkowe (12 płaskich łyżeczek)

w y k o n a n i e:

1. roztopić masło i ostudzić.
2. mleko podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące, bo zabije drożdże, które trzeba do niego wkruszyć. dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans.
3. mąkę przesiać, po czym dodać pozostałe składniki i rozczyn (z drożdży i mleka). składniki zmiksować lub ręcznie wymieszać. na końcu dodać masło. ciasto będzie dość rzadkie, jak na drożdżowe.
4. ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
5. kiedy wyrośnie nakładać łyżką do silikonowych foremek (lub do zwykłych, uprzednio wyłożonych papilotkami): płaska łyżka ciasta na dno foremki, następnie płaska łyżeczka powideł (najlepiej domowej roboty) a na końcu znów łyżka ciasta tak, by przykryć powidła. całość nie powinna przekraczać 3/4 wysokości foremek.
6. odstawić na 20 min.
7. piec w 180*C przez ok. 25 min. bułeczki powinny być lekko zrumienione. ostrożnie stosować metodę suchego patyczka, by powidło nie zmyliło Was "udając" surowe ciasto.

babeczki dyniowe na drożdżach z powidłami bez mleka

babeczki drożdżowe dynia powidła bezmleczne

podpis

 
zBLOGowani.pl

14 komentarzy:

  1. No, taki miałam zamiar :) zapraszam do próbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. no i pysznie ! Trzeba zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli chcesz odchudzić się zdrowo, bezpiecznie i na stałe skorzystaj z programu naszego centrum redukcji wagi. Oferujmy bezpłatne konsultacje przez cały czas odchudzania a także po jego zakończeniu. Nie musisz opuszczać posiłków. Możesz jeść trzy posiłki dziennie i jeszcze dwie przekąski! Dołącz do tysięcy zadowolonych osób które nie tyją po zakończeniu odchudzania.
    Wchodząc na stronę:

    www.idealnafigura.com/gberes

    OdpowiedzUsuń
  4. superowe
    zapraszam na babeczki jagodzianki
    http://www.obzarciuch.pl/2013/08/jagodzianki.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczki pierwsza klasa :P
    zapraszam na deser z galaretką i truskawkami
    http://www.rondel.pl/2017/06/deser-z-galaretka-i-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
  6. tort kawowy z kremem serowym
    https://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2017/06/tort-kawowy-z-kremem-serowym.html

    OdpowiedzUsuń
  7. pizza chorwacka
    https://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2017/06/pizza-chorwacka.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne!
    Zapraszam na drożdżowe bułeczki cynamonowe
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/12/drozdzowe-bueczki-cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne, ja polecam spróbować zrobic własne sery, juz teraz wystarczy swieze mleko sklepowe lub inne domowe wyroby, proste przepisy http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń

Sama Twoja obecność tu jest dla mnie cenna. A komentarz - tym cenniejszy. Dziękuję.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia