boli mnie głowa.
zupełnie jak wczoraj i przedwczoraj.
zaczęłam nawet obwiniać o to pogodę: nie pamiętam bardziej depresyjnej
mamy prawie trzynastą a ja już ciupię druga kawę.
Maniula śpi snem sprawiedliwego, z niewinną miną aniołka,
który już zdążył zapomnieć, że coś mu dokuczało przed południem.
niestety na razie jesteśmy na etapie zgadywania, cóż to mogło być.
ewentualnie przyjmuję postawę: "dziś chyba tego nie odgadnę" i czekam, aż problem sam się rozwiąże.
i z reguły się rozwiązuje.
wczoraj powstała fantastyczna zupa krem z cukinii.
idealna na taką posępną, (literalnie) szarą pogodę.
z gatunku tych "czterej naj":
- NAJlepsza
- NAJprostsza
- NAJtańsza
- NAJszybsza
nawet dla tych (a może głównie dla tych), którzy nie czuję się zbyt pewnie w kuchni.
dla zabieganych, dla oszczędnych i dla tych, którzy jednak wolą swojski niż kupne.
ZUPA KREM Z CUKINII
s k ł a d n i k i:
- 1 kg cukinii (3-4 średnie cukinie)
- 1 średnia cebula
- 4-5 ząbków czosnku marynowanego (lub 1-2 ząbki świeżego)
- 1 kostka rosołowa BIO (lub 2 własnej produkcji: mocno odparowany wywar zamrożony w woreczkach do lodu)
- olej do podsmażenia
- 2-3 łyżeczki oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki wody
w y k o n a n i e:
1. cukinię dokładnie umyć, odciąż obie końcówki, wydrążyć pestki, pokroić w większą kostkę.
2. cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju, dodając nieco soli.
3. cukinię podsmażyć (także posolić). dodać czosnek, kostkę i wodę. dusić pod przykryciem do miękkości.
4. po przestudzeniu zblendować. rozcieńczyć zupę wodą do uzyskania porządanej gęstości.
5. doprawić pieprzem i curry oraz olejem z pestek dyni (można dosolić, jeśli dodana wcześniej sól to dla Was za mało).
6. podawać z keksem gęstego jogurtu/śmietany lub grzankami.
Mi jakoś nie podchodzi cukinia, jedynie w wersji smażonej w panierce. Wiem, że to zdrowe i tanie, ale nie mogę się przekonać. :(
OdpowiedzUsuńHm. Cukinia w tej zupie jest wyczuwalna,ale ma inny smak dzięki curry. Kiedyś robiłam ją w innych proporcjach z cebulą, jak 1:3. I ze świeżym czosnkiem (3-4 ząbki). Nawet ja chyba zabielalam. Wyszla przepyszna,ale dużo mniej cukiniowa i niewiele więcej przy niej pracy było. Jeśli nie zabielisz bedzie mbiej kaloryczna,ale śmietana łagodzi smak. Może dasz się jednak skusic?:)
OdpowiedzUsuńnie jestem w stanie przełknąć zupy krem....
OdpowiedzUsuńMmmm, bardzo chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuń<3 <3 <3 co mogę dodać! Pycha tak jak Twoja marchewkowa :) Polecam kaszotto z Kcalmara :) świetny przepis!
OdpowiedzUsuńSuper.
OdpowiedzUsuńOto moja wersja
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-z-pomidorow-i-papryki.html
A na deser pyszne ciastko
OdpowiedzUsuńhttp://www.ciastamamy.pl
naj, naj, naj... najlepsze domowe najprostsze przepisy na wyroby swojskie, zachwycają każdego domownika i gościa http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńnaj, naj, naj… najlepsze domowe najprostsze przepisy na wyroby swojskie, zachwycają każdego domownika i gościa http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam też inne przepisy:)
OdpowiedzUsuńszybka, prosta - nic, tylko zrobić i sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńto może tradycyjnie: drobno posiekać cebulę, a cukinię na małe kawałeczki lub nawet startą na grubych oczkach? tylko taka zupa lubi być lekko zabielona :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam cukinię - zapraszam po ponad 30 przepisów na nią
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/blog-page_26.html
pozdrawiam
Bardzo lubię dania z cukinią, zobacz moje pomysły, może coś Ci posmakuje :)
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/?s=cukini
Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
OdpowiedzUsuńJa już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam
Uwielbiamy zupkę z cukinii. Dla nas liczą się zarówno wartości odżywcze, jak i kalorie. A tych cukinia ma naprawdę bardzo niewiele. W naszym menu jest jej całkiem sporo :)
OdpowiedzUsuńKocham cukinię. Mogę ją dodawać prawie do wszystkiego, na przykład do omleta na słodko. Jest rewelacyjny i nawet dzieci go uwielbiają :) Oto on: http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2015/08/04/omlet-cukiniowy-z-owocami/
OdpowiedzUsuńLubię zupy krem. Twoją też spróbuję. Polecam zupy domowe
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/zupy-1-7.html
jak zwykle nie przepadam za cukinią tak w tym wydaniu wydaje się pyszna:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie spotkałem się z zupą z cukinii, ale bardzo mnie ten pomysł zaciekawił. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńZupę ze świeżego ogórka polecam - pachnie wiosną - http://www.stachurska.eu/?p=3134 .
OdpowiedzUsuńI cukinię zamiast makaronu - http://www.stachurska.eu/?p=19160 .
OdpowiedzUsuńLudzie, co wy z tym "mi"? Po polsku jest :"Mnie nie podchodzi" albo "Nie podchodzi mi"!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, smakuje :)
OdpowiedzUsuńsmaczna :)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńja uwielbiam z warzyw soki nie tylko zupy, najlepsze są soki z wyciskarki, tyle substancji odzywczych i działaja na cały organizm. Nie wiem jak mogłam wczesniej, zyć bez wyciskarki :P
OdpowiedzUsuńhttp://terapiasokami.pl
bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńależ miło mi to przeczytać! :) polecam też wypróbować inne zupy kremy, których tu na blogu całkiem sporo :)
OdpowiedzUsuń"Polska język - trudna język" :) ale zgadzam się, że trzeba dbać o poprawność, bo zginiemy. a kto jak nie my, Polacy, powinniśmy dbać o polski język? :)
OdpowiedzUsuńa to jest dobry pomysł! :)
OdpowiedzUsuńznam i bardzo lubię :) może kiedyś i moja wersja się tu pojawi!
OdpowiedzUsuńZapraszam do próbowania i podzielenia się opinią. Oczywiście kto co lubi, ale ta zupa jest po prostu inna od tej typowej z czosnkiem, a równie pyszna i łatwa. no i bez tego "smoczego" oddechu:)
OdpowiedzUsuńto prawda: nie jest taka "cukiniowa", że tak to ujmę:) spróbuj i daj znać, jak wyszła!
OdpowiedzUsuńkto wie, może wypróbuję, dzięki!
OdpowiedzUsuńdzięki :) zerknę!
OdpowiedzUsuńcukinia jest naprawdę uniwersalna. i na słodko i na słono :)
OdpowiedzUsuńpolecam, naprawdę! i jak zrobisz to daj znać, jak wyszła! :)
OdpowiedzUsuńCukinia, jak i większość warzyw, nie ma zbyt wiele kalorii, a potrafi zasycić. O ile nie panierujemy jej i nie smażymy w tłuszczu (chociaż i taką wersję lubię, a mój eR. to dopiero!) :).
OdpowiedzUsuńwszystko z cukinia jest dobre
OdpowiedzUsuńsmaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńdla mnie też :)
OdpowiedzUsuńPlagiat. Zupa-krem z dyni znana od lat. Zmiana dyni na cukinie nie czyni nowego przepisu. Popieram eksperymenty ale nie kopiowanie cudzych pomysłów. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, że plagiatem będzie "jedynie" zamiana dyni na cukinię. Przecież to nie jest kosmetyczna zmiana śmietany na jogurt, bez przesady! Poza tym w mojej rodzinie ten przepis funkcjonuje od jakiegoś czasu i nie wiem, kto był pierwszy - nie inspirowałam się akurat niczym. Dlatego wypraszam sobie teksty pt.: "kopiowanie cudzych pomysłów". Jeśli jednak znajdziesz identyczny przepis, dopiszę do mojego, że "jak się okazuje autorski przepis może nie być autorski, jeśli wpadną na niego dwie osoby".
OdpowiedzUsuńU nas cukinia w każdej wersji i bardzo dużo :) surówki, pasty, zupy, placuszki,konfitury a ostatnio warzywny gulasz z cukinii. Zawsze jest inna w smaku i cudowna. Ale jeśli chodzi o zupy krem to polecam >>> SMACZNE PRZEPISY - NA SUROWO / RAW - ZUPA Z MARCHWI I POMIDORÓW - DIETA WITARIAŃSKA >>> http://www.zdrowadieta.opole.pl/2016/01/na-surowo-raw-zupa-z-marchwi-i.html
OdpowiedzUsuńCukinia jest jednym z tych uniwersalnych warzyw, że wszędzie się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń