idą Święta. białe kiełbaski pod chrupiącą pierzynką

Udostępnij ten wpis:
zaraz Święta.
jakbym nie widziała, pewnie założyłabym, że chodzi o te Bożego Narodzenia.
taki psikus: śnieg, słońce, deszcz, deszcze ze śniegiem, wiatry, burze...
nawet Bulinka patrzy na mnie ze zdziwieniem.
nie, mówię, to nie moja sprawka, drogie dziecko.

w tym roku odpuściłam z tymi wielkimi przygotowaniami, myciem szafek nieotwieranych cały rok.
czy czysta szafka może coś zmienić w ostatniej chwili?
jeśli mogłaby coś zmienić, to już dawno by coś zmieniła.
widzę jednak, że nie zmienia.
i widzę, jak wszyscy wokół mają problem z taką szafką.
w ostatnim momencie każdy chce mieć czystko w tej zapomnianej szafce.
dlatego też na ostatnią chwilę robią zakupy, kupują świąteczne kartki, które należy jedynie podpisać (bo życzenia już są napisane) i wysłać.
szybko, szybko.

więc startują instant żurki, instant barszcze, instant sosy, pieczeń gotowa - też można ją dostać w sklepie.

i ja tych ludzi rozumiem. sklepy prześcigają się, który będzie czynny później, bo zawsze w ostatnim - dosłownie - momencie zjawią się jeszcze tacy, którzy "zapomnieli chleba, masła i mleka". a co z pracownikami, którzy przecież też chcą mieć Święta "jak Bóg przykazał"?

dlatego w tym roku zostawiłam tę szafkę.
kupiłam karki i sama napisałam życzenia.
nie robiłam zakupów na dwa lata do przodu (też macie czasem wrażenie, że ludzie stojący przed Wami w kolejce kupują przynajmniej na rok w przód?).
poszłam z dzieckiem na basen. pusto, aż miło.
w tym roku wyłączę telewizor i radio w Wielki Piątek.
i pomyślę o Tym, któregośmy wtedy zabili. i pomyśleć, że On przyszedł nam wtedy powiedzieć, że nas kocha nad życie.
i udowodnił to.
a nas to nie obchodzi. nasze serca jak ta zapomniana szafka. na ostatni moment odkurzana.
w tym roku szafki nie odkurzę, a właśnie moje serce.
zaleciało banałem, wiem. ale czasem warto się nad tym zastanowić.

ja trochę o tym myślałam i zrobiło mi się wstyd. śmiałam się z prawionych banałów.
ale tutaj nie ma się z czego śmiać.
jedno z lepszych dań, jakie jadłam z udziałem białej kiełbasy.
inna rzecz, że to musi być zawsze kiełbasa dobrej jakości.
chrupiąca z wierzchu skórka jest obłędna. danie jest mocno sycące. dobrze wpasują się do niego wyraziste dodatki: kiszone ogórki, ćwikła czy sałatka coleslaw

biała kiełbasa pod chrupiącą pierzynką

s k ł a d n i k i:

- 500 g białej surowej kiełbaski (u mnie: cienka, ale może być gruba)
- 45 g pieczywa chrupkiego
- 70 g serka mascarpone
- 80 g śmietany 36%
- 1 jajko
- 0,5 cebuli
- natka pietruszki - łyżka posiekanej
- pieprz, sól (minimalnie, bo surowe kiełbasy są mocno słone)
- parmezan (opcjonalnie)

w y k o n a n i e:

1. piekarnik nastawić na 200*C
2. w malakserze skruszyć drobno chrupkie pieczywo (można zrobić to za pomocą tłuczka: pieczywko włożyć wcześniej do woreczka foliowego)
3. w jedne misce wymieszać dokładnie mascarpone, śmietankę, jajko i natkę pietruszki.
4. na patelni zrumienić drobno posiekaną cebulę. odłożyć do wystygnięcia, po czym dodać do masy z serka i śmietany.
5. na patelni przyrumienić ze wszystkich stron kiełbaskę.
6. w naczyniu żaroodpornym, lekko "muśniętym" tłuszczem, ułożyć kiełbaski obok siebie.
7. tuż przed włożeniem do piekarnika do masy ze śmietaną dodać skruszone pieczywo chrupkie. szybko wymieszać i rozprowadzić po kiebłaskach. gdyby masa okazałą się bardzo sucha, należy rozcieńczyć ją odrobiną śmietanki lub mleka.
8. po wierzchu można posypać startym na drubnych oczkach parmezanem.
9. piec przez ok. 30 min.

białe kiełbaski zapiekane

29 komentarzy:

  1. bardzo smaczny pomysł na białą kiełbasę :) zobacz tez nasze świąteczne dania
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Wielkanoc?max-results=6

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!
    Moja pieczona biała kiełbasa
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/pieczona-biaa-kiebasa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super pomysł, wyglądają bardzo apetycznie, a to nasze pomysły na przepisy z biała kiełbasą
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=bia%C5%82a+kie%C5%82basa+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszyne pomysł, zapraszam na białą kiełbasę w sosie polskim z piwa
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/biaa-kiebasa-w-sosie-polskim.html

    Smacznych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna kiełbaska, u mnie będzie też pasztet mięsno-warzywny
    http://bulkazchlebem.pl/pasztet-miesno-warzywny

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie
    http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja z tą białą kiełbasą. Jakoś tak jest że na święta inaczej smakuje;-)
    Myślę, że ciekawie może smakować jako dodatek na świąteczny stół sałatka, choć w nieco dziwnym składzie. Zapraszam w wolnym czasie http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/saatka-z-czosnkiem-i-winogronem.html
    Pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe! moje mazurki na Wielkanoc
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=mazurek

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie świetne przepisy bardzo pobudzają i tak już mocno rozbudzony świąteczny apetyt :D

    http://www.buster.pw/gdy-swiateczni-krewni-atakuja/

    OdpowiedzUsuń
  10. to będzie pyszne, fajny pomysł a ja polecam domowy wyrób serów np. feta, camembert, oscypek http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fantastycznie i zapewne równie dobrze smakuje :) Ciekawy pomysł, który w przyszłości wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. coraz dziwniejsze przepisy trzeba wymyślać aby wypłynąć ze swoim blogiem

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam Jaja przepiórcze http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Biała, swojska kiełbasa to dla mnie od kilku lat smak świąt Wielkanocnych. Uważam, że nie ma śniadania w Wielkanoc bez białej kiełbasy. A ten przepis jest fenomenalny i muszę pamiętać, żeby wykorzystać go za rok, bo teraz jest już niestety za poźno. Ale mimo to i tak pewnie z ciekawości zrobię takie kiełbaski już wkrotce, by zobaczyć jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witamja sobiście uwielbiam białą kiełbasę. Kurcze, a jescze w paierce to musi smakować niesamowicie. Muszę spróbować wykonć twój przepis osobiście. Dzięki a pomysł i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam serdecznie no święta stety lub niestety, ale są już za nami. Ja żałuję, że wcześniej nie trafiłem, na tego bloga, ponieważ coś czuję, że jakbym zrobił tą potrawę, na święta to tak naprawdę byłby to domowy hit. Spróbuję zrobić takie coś za rok pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe te białe kiełbaski muszę powiedzieć. Sam mam zamiar sobie takie takie coś zrobić i mam nadzieję, że wyjdzie mi równie dobrze jak tobie. Ogólnie biała kiełbasa to chyba jedyny rodzaj, który lubię. Ta chrupiąca pierzynka aż kusi, żeby sobie takie danie zaserwować.

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślę, że przygotowanie ich to żadna filozofia, powinny wyjść równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pomyśleć, że to już miesiąc od świąt, jejku, jak ten czas leci nieubłaganie... Ja w tym roku też odpuściłam sobie zapomnianą szafkę, okna i kilka innych "obowiązkowych" punktów porządków przedświątecznych. A za to byłam przy stole mniej zmęczona i w lepszym humorze. Białą kiełbaskę bardzo lubię, nie tylko na Wielkanoc, więc zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestes pisarzem, lub copywriterem? Nie wiesz czemu pytam? :p Mianowicie dlatego, ze Twoje teksty naprawdę mają pewnego rodzaju styl. Styl, klasę i hmm, pewnego rodzaju gracje, a rzadko kiedy się zdarza, zeby ktos pisal teksty, które posiadają właśnie te, wymienione przeze mnie przed chwila cechy :) Będę sledzil Twoje wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo miło mi to przeczytać :-) A ta potrawa naprawdę nadaje się nie tylko na Święta, proszę mi wierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Proszę napisać jak wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. To prawda, bez białek kiełbasy, to jakby niepełne te Święta ;) Polecam wypróbować przepis wcześniej, a będzie pojawiać się częściej niż tylko raz w roku, na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie porządki można urządzić kiedy indziej. Na przykład w pierwszy dzień wiosny, o! ;) Ja też czułam się dużo lepiej, kiedy odpuściłam kilka punktów z listy ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie, nie jestem. Ale bardzo mi to schlebia! Nawet nie wiem, co napisać :) Dzięki wielkie i mam nadzieję, że w przyszłości także będzie Ci się dobrze czytało moje teksty :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam muszę przyznać, że wygląda to bardzo obiecująco. W sumie sam sobie robię krzywdę, ponieważ kuszę się sam takimi potrawami, a jestem obecnie, na diecie i nie mogę jeść takich rzeczy. Mam nadzieję, że niedługo spróbuję tego jak mi się skończy dieta.

    OdpowiedzUsuń
  27. Hehe :)
    Wygląda super, ale i jest pyszne, obiecuję! Ale zapisać przepis - nie zaszkodzi i po diecie (tak w ramach świętowania wyniku ;)) spróbować! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam ja uważam, że białe kiełbaski nie tylko są po to, żeby je serwować, na święta. Teraz również jest, dla nich dobry czas. Można sobie na przykład zrobić grilla i kiełbaski popić zimnym piwkiem. Uważam, że jest to znakomite rozwiązanie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Naprawdę świetny przepis z białą kiełbasą w roli głównej, przyznam że dotąd nie przepadałem jakoś specjalnie za białą kiełbasą, ale gdy przeczytałem ten przepis, to wypróbowałem go sam i stwierdzam że jest wprost rewelacyjny. Jestem nim zachwycony i osoby, które również spróbowały ten przepis również były pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Sama Twoja obecność tu jest dla mnie cenna. A komentarz - tym cenniejszy. Dziękuję.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia